Mustafa Kemal Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ders Materyal Ve Notları

Sponsor

14 Temmuz 2014 Pazartesi

Veritabanı Yönetim Sistemleri ve Avantajları

Posted by samgar at 12:40 1 Comment
İlk yazımda veri depolama yöntemlerinden bahsetmiştim. Bunların içinde ise ilişkisel veritabanlarının günümüzde kullanıldığını belirtmiştim. Şimdi ise günümüz de bilgisayar sistemleri ile verileri depolamamızı sağlayan veri tabanları hakkında geniş bir bilgi vereceğim.

Veri Tabanı Nedir?
Bir biriyle ilişkili verilerin bir arada toplandığı düzenli bilgiler topluluğudur. Bilgisayar terimine göre ise;sistematik erişim imkanı olan, yönetilebilir, güncellenebilir , taşınabilir, birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen bilgiler kümesidir. Bir başka tanımı da, bir bilgisayarda sistematik şekilde saklanmış, programlarca istenebilecek veri yığınıdır.

İlişkisel Veri Tabanı
Aralarında bağlantı (ilişki) bulunan çok sayıda tablodan (veri kümesi) oluşan bir veri topluluğuna İlişkisel Veritabanı (relational database(RDB)) denir. RDB’de tüm bilgiler 2 boyutlu tablolar halinde saklanır (Satır, Sütun). Böylece veritabanında yer alan veriler birer hücre olarak yer alırlar. 

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
Bir veri tabanını oluşturmak, saklamak, çoğaltmak, güncellemek, yedeklemek ve yönetmek için kullanılan programlara Veri Tabanı Yönetme Sistemi adı verilir. Kısacası verileri kontrol ettiğimiz bir arayüz programıdır.

Veri Tabanı Yönetim Sistemi Programlarından Bazıları
Microsoft Access
MySQL
DB2
Informix
Progress
PostgreSQL
Microsoft SQL Server
Oracle

Bu sistemlerin bizlere sağladığı bazı avantajları vardır. Başlıca avantajları şu şekilde sıralanabilir.

Gereksiz Veri Tekrarının Olmaması
Her veri planlı tekrarlar dışında bir kez yer alır. tüm uygulamalar aynı veriyi kullanır. güncellemelerde bütünlük ve tutarlık sorunları ortadan kalkar. 

Veri Güvenliği
Herhangi bir veriye erişim ve işlem yapma önceden belirlenmiş yetki dahilinde gerçekleşir. güvenlik ve kullanıcıya özgü bilgilerin korunması için gerekli modüller VTYS içinde yer alır.

Veri Bütünlüğü
Her veri, hatalı uygulamalar dışında her erişimde olması gereken değeri yansıtır. hareket sonrası bir kez güncelleme yeterlidir. 

Veri Bağımsızlığı
Veriler uygulamalar bağımsız bir şekilde tutulduğundan bir birinden bağımsızdır. Bundan dolayı bir veri üzerinde yapılacak olan bir işlem diğer verileri etkilemez.

Ekonomik Boyut
Veri kaynağı tek merkezde tutulur ve ortak kullanılır. daha etkin teknik destek hizmeti sunulabilir. Bundan dolayı veri depolamak için yer ve cihaz kullanımı daha az olmaktadır.

İlişkisel Veri Tabanlarının Bazı dezavantajları da vardır. Bunlardan bazılarını şu şekil de sıralayabiliriz.

Boyut Sıkıntısı
Uygulama ile veri arasında yer alan katmanı oluşturan yazılım demetinin getirdiği fazladan bellek gereksinimi oluşur. Bu da bilgisayarda boyut sıkıntısına sebep olabilir.

Karmaşıklık
Sistemin geniş olmasından kaynaklanan bazı karmaşıklıklara sebep olabilir. Ayrıca bu sitemler maliyetli ve bilgili kişi sayısı ise sınırlıdır.

Maliyet
Sistemin geliştirme süresi, çalışan uzman sayısı ve artan donanımsal ve yazılımsal gereksinimlerden dolayı artan bir maliyet söz konusudur.

Sistem Problem Maliyeti
Tüm veriler bir bilgisayarda toplandığından dolayı her hangi bir arıza durumunda bütün işler aksar.

Bu Yayını Paylaş

Takipçi Ol

Mail adresinizi kaydedelim ilk sizin haberiniz olsun.

1 yorum:

Sponsor

Yazılarım Korunuyor

Yandex Metrica

Yandex.Metrica

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

back to top